Potgrond vormt de basis voor een goede groei en ontwikkeling van je planten. Het is dus van cruciaal belang dat je de juiste potgrond kiest. Hier ontdek je hoe je een kwaliteitspotgrond kan herkennen en waarvoor die kleine, witte bolletjes in de potgrond precies dienen.
Consistentie en geur
De lijst van eisen waaraan een goede potgrond moet beantwoorden, is lang : de potgrond moet je planten voldoende steun bieden maar tegelijkertijd ook voldoende lucht geven zodat de planten kunnen ademen. Het substraat moet water opslaan en toch wateroverlast voorkomen, de planten voorzien van de belangrijkste voedingsstoffen, de juiste pH-waarde (zuurtegraad) hebben en natuurlijk geen onkruidzaden of insecten bevatten.
Er zijn verschillende kenmerken die je kunnen helpen bij het identificeren van een goede potgrond. Eerst en vooral is een losse, gelijkmatig gemengde structuur belangrijk. Stop je hand in de potgrond : als die fijn aanvoelt en uiteenvalt in losse maar toch stabiele deeltjes, dan ben je al op de goede weg want de structuur is een van de belangrijkste fysieke kenmerken van een goede potgrond.
Ook een geurtest zegt veel. Een goede potgrond ruikt namelijk niet vies of muf. Potgronden die verrijkt zijn met een organische meststof kunnen wel een geur hebben - maar dit is eerder een positief teken dat de micro-organismen bezig zijn met de verwerking van het organische materiaal.
Zo komen we meteen bij een ander belangrijk kenmerk : een goede potgrond bevat altijd een basisbemesting die de planten gedurende de eerste weken voorziet van alle belangrijke voedingsstoffen.
Kwaliteit en duurzaamheid
Als je ervoor kiest om een potgrond op basis van turf aan te kopen, is het belangrijk dat je een RPP-gecertificeerde potgrond koopt. RPP staat voor de organisatie "Responsibly Produced Peat" die een certificeringssysteem voor een verantwoorde ontginning van turf heeft opgesteld.
Bij een RPP-gecertificeerde potgrond komt de turf uitsluitend uit gebieden die al gedraineerd zijn. Deze gebieden zijn al gebruikt voor landbouw en hebben geen hoge ecologische waarde meer. Daarnaast verbinden RPP-gecertificeerde fabrikanten zich ertoe om de gebieden na ontginning opnieuw te bevochtigen, zodat er de daaropvolgende jaren opnieuw typische hoogveenplanten kunnen groeien.
Perliet in potgrond?
Heb jij in je potgrond ook al kleine witte bolletjes opgemerkt die lijken op piepschuim? Dit zijn perlietvlokken uit vulkaangesteente. Zij worden gevormd tot los gesteente door een jarenlang verwerings- en transformatieproces. Voor gebruik in potgrond worden de vlokken zeer sterk verhit waardoor ze opzwellen. Perliet slaat water bijzonder goed op en zorgt voor een luchtige structuur van de potgrond, een duidelijk teken dat het gaat om een kwaliteitspotgrond.
Ook de opslag van je zak potgrond kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van de potgrond. Zeker als de zakken in het tuincentrum buiten staan, moet je goed opletten. De folie van je zak potgrond is voorzien van kleine perforatiegaatjes zodat de potgrond kan ademen. Als de zak echter gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan regen of sterk zonlicht, kan dit een negatief effect hebben op het gehalte aan voedingsstoffen en de eigenschappen van de potgrond. Ook thuis is het belangrijk om je zak potgrond op een donkere, droge en weersbestendige plaats te bewaren. Sluit de zak na gebruik zeker goed af !
Ontdek onze COMPO SANA kwaliteitspotgronden